НАЧАЛО ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА НАС КОНТАКТИ
  LAST MINUTE ПРОМОЦИИ
  Екскурзии до Европа
  Екскурзии до Гърция
  Екскурзии до Италия
  Екскурзии до Турция
  Екскурзии до Скандинавия
  Екскурзии до Германия
  Екскурзии до Албания
  Екскурзии до Австрия
  Екскурзии до Русия|sofiatour
  Екскурзии до Бенелюкс
  Екскурзии до Холандия
  Екскурзии до Франция
  Екскурзии до Испания
  Екскурзии до Сърбия
  Екскурзии до Англия
  Екскурзии до Швейцария
  Екзотични пътувания
  Уикенди
  Обиколни екскурзии
  Круизи и яхти
 

История на Komatsu: Повече от 100 години (р)еволюция

Японската компания Komatsu произвежда много тежки машини за строителството, минното дело и за малки обекти. Caterpillar произвежда повече строителна и минна техника от всяка друга компания в света, но Комацу се нарежда веднага зад нея на второ място. Тя е израснала от Takeuchi Mining Company, японска минна компания, основана от Мейтаро Такеучи през 1894 г. Преди повече от сто години Такеучи Майнинг Индъстри започва работа в медна мина близо до град Комацу в префектура Ишикава. Навремето мината е била много успешна, но през 1920 г. се налага да бъде затворена. При затварянето на мината общността е била застрашена от загуба на много работни места, но Мейтаро Такеучи, който е бил собственик на мината, създава Komatsu Iron Works, за да гарантира, че местните жители ще имат работа. Дори и сега философията на компанията се основава на идеята, че новите идеи и технологии могат да помогнат на общностите да останат живи.

История на Komatsu: Повече от 100 години (р)еволюция

Зараждането на компанията Комацу

От 1917 г. Komatsu Iron Works произвежда машини и минно оборудване за собствена употреба. През 1921 г. те се отделят от Takeuchi Mining Company и се превръщат в марката, която познаваме днес. През 1924 г., когато Komatsu пуска на пазара първата 450-тонна преса за листооформяне, продуктовата линия на компанията се разраства значително.

Ранни години на Komatsu

По време на Втората световна война и Корейската война продуктите и персоналът на компанията се увеличават скокообразно. Komatsu също така доставя на японския флот противовъздушни артилерийски снаряди и булдозери. През 1943 г. Япония е първото място, където се произвежда булдозер. В края на 40-те години на ХХ век компанията отново започва да произвежда строителна техника, като започва с преработен булдозер. В началото на 50-те години на ХХ век добавя към линията си мотокари и самосвали. Когато през 1955 г. Komatsu започва да доставя строително оборудване и преси извън Япония, това е голяма крачка към глобализацията.

Caterpillar е основен конкурент

До 1961 г. е постигнато съгласие, че Komatsu е достигнала глобални стандарти за качество, които са същите като тези в САЩ. 1967 г. японската компания открива първия си чуждестранен клон. Той се нарича N.V. Komatsu Europe S.A. и е базиран в Белгия. Същото се случва и с Komatsu America Corp. през 1970 г. Президентът на Komatsu, Рьоичи Кавай, заяви, че целта на компанията е да изпревари Caterpillar. Те следяха представянето на Caterpillar и се опитваха да постигнат същото ниво на успех за Komatsu. През 1985 г. компанията открива първия си завод в Съединените щати, като се изправя срещу Caterpillar в собствената им страна. В резултат на успешната си стратегия компанията продължава да се разраства.

Създаване на глобална марка

Започвайки с булдозерите D50A в Бразилия през 70-те години, Komatsu започва да произвежда оборудване извън Япония. От 1985 г. нататък Komatsu продължава да се развива в чужбина, първо в Северна Америка и Европа, а след това в Китай и Индия от 1995 г. нататък. В края на 80-те години компанията ръководи създаването на ново дъщерно дружество - Komatsu Trading International. Това беше направено, за да може Япония да внася повече стоки, тъй като страната се опитваше да намали търговския си излишък. Така Komatsu сключва сделки с предприятия в други държави, за да може да внася повече стоки от тези държави. По-късно през ХХ век Komatsu продължава да се разраства, отчасти благодарение на навлизането на компанията на нови пазари. От друга страна, азиатската финансова криза от 1997 г. вреди на печалбите на компанията в продължение на години и я принуждава да направи много промени в начина си на управление. Компанията прави огромна експанзия на международните пазари, като отваря официални представителства в редица страни включително и в България. Освен това разполага с множество дистрибутори на резервни части за Комацу - zeta-parts.com/b/rezervni-chasti-komatsu, които могат да бъдат открити в почти всички европейски страни, включително и България.

Какви рекорди прави Komatsu?

D575, произведен от Komatsu, е най-големият и най-силен производствен булдозер в света. Той се използва предимно във въгледобива. Произведен е за първи път през 1991 г. и все още е известен в своята област с това колко голям и силен е. Като булдозер или разривач, версията на D575A с гъсеничен трактор има мощност 1150 конски сили. Включително опционалния нож, супербулдозерът D575A-3 SD може да премести невероятните 125 кубични метра пръст и скали с едно преминаване. Теглото му е 157 тона. Булдозерът е с острие с широчина 14 фута и е висок 16 фута. Дължината му е 41 фута. Въпреки че моделът вече не се произвежда това остава една от най-великите машини произвеждани някога.

Как изглежда Komatsu в днешни дни?

За сто години Komatsu стана известна като марка, която може да се справи с проблемите на настоящето. През 2000-те години Komatsu работи за по-безопасни, по-евтини и по-ефективни машини. Пускането на пазара на автономната система за превоз на товари (AHS) през 2008 г. беше най-голямото постижение на компанията в тази област. През последните пет години бизнесът се фокусира върху интелигентното строителство. Smart Construction е набор от решения, които помагат на предприятията да оценяват и управляват своите работници, машини и материали, което прави работното място по-добро и увеличава производителността. Следващото голямо нещо, което изглежда, че ще се случи, е разработването на инфраструктура и продукти, които са безопасни и добри за околната среда. За да отпразнува своята 100-годишнина, Komatsu пусна специален филм, който показва как те виждат работното място на бъдещето: безопасно, интелигентно, чисто и много продуктивно.

 

 

 

 

 


МНЕНИЯ
КАЛЕНДАР
Март
Април
Май
Юни
Всички права запазени © 2005 Sofia Tour
Екскурзия - екскурзии, почивки, хотели, билети Уеб Дизайн: ПроСтудио
Централен офис
София 1000   Бул. Дондуков №86 Б Тел. /+359 2/ 943 13 43
e-mail:    www.sftur.com